In 1992, un juriu format din personalitati ale lumii stiintifice americane a fost chemat sa spuna care carte a ultimei jumatati a secolului de-abia incheiat a influentat in maniera cea mai profunda gandirea si actiunile umane.
Opera cea mai citata a fost Silent Spring de Rachel Carson, o carte care a fost "rasa" la prima sa recenzie in Time. In 1998, aceeasi publicatie Time alaturi de canalul de televiziune CBS au dat publicitatii un top al celor mai influente personalitati ale secolului XX, care au schimbat vieti si mentalitati umane. Doar 20 de nume pentru fiecare dintre cele cinci compartimente: lideri/ revolutionari, artisti, constructori/ titani, savanti/ ganditori, eroi.
Rachel Carson face parte din acest top, alaturi de nume ca: Albert Einstein, Sigmund Freud, Alexander Fleming, Robert Goddard, Jean Piaget, Edwin Hubble, Ludwig Wittgenstein, Wilbur & Orville Wright.
Silent Spring (sau Primavara muta) poate fi considerata cartea care a stat la baza miscarii ecologiste din intreaga lume, iar autoarea ei, pe buna dreptate, mama acestei miscari. Inainte de a deveni om de stiinta, Rachel Carson se visa scriitoare. Nascuta in 1907 in Springdale -Pennsylvania, din parinti scotieni, urmeaza cursurile Colegiului pentru fete din acelasi stat, dorind sa se specializeze in limba engleza. Este vremea cand trimite diverselor reviste nuvele, povestiri si poeme - unele ii sunt publicate, iar altele, multe, respinse. In anul trei, abandoneaza engleza in favoarea biologiei pe care o urmeaza la Universitatea Johns Hopkins. Se angajeaza la un birou de biologie marina in Massachusetts, iar in 1936 este angajata la "Administratia pentru pescuit", unde scrie texte stiintifice pentru radio si unde va fi numita director peste 13 ani, ramanand aici pana la pensie, in 1952. In tot acest timp, paralel cu activitatea stiintifica, Rachel Carson continua sa scrie