Experţii susţin că cel mai întins deşert din lume ar putea redeveni un rai verde datorită creşterii cantităţii de precipitaţii Descoperirile ştiinţifice şi cercetările au
Experţii susţin că cel mai întins deşert din lume ar putea redeveni un rai verde datorită creşterii cantităţii de precipitaţii
Descoperirile ştiinţifice şi cercetările au demonstrat că deşertul Sahara nu a fost dintotdeauna o întindere infinită de nisip, ci un ţinut înfloritor, cu vegetaţie abundentă. În ciuda previziunilor sumbre referitoare la extinderea lui, ca urmare a fenomenului de încălzire a planetei, există savanţi care susţin că acest ocean de nisip se va transforma într-un Eden..
În epoca ce a urmat ultimei ere glaciare, Sahara era un ţinut cu totul deosebit de ceea ce este astăzi. Acoperit cu verdeaţă şi flori, pe întinderea lui se aflau numeroase lacuri şi râuri. Ceea ce astăzi se numeşte Lacul Ciad, cu o suprafaţă de "numai" câteva sute de kilometri pătraţi, altădată acoperea un ţinut mai mare decât Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania la un loc. La vremea respectivă, precipitaţiile erau abundente în Sahara.
Consecinţe culturale devastatoare
Vânturile aducătoare de ploaie pătrundeau adânc în teritoriu, iar zona Africii de Nord era "spălată" de musoni asemănători celor care îşi fac simţită prezenţa în Asia de azi. Cercetătorii şi specialiştii în istoria deşerturilor au încercat să descopere ce anume s-a petrecut pe parcursul timpului cu zona Sahara care, dintr-un asemenea ţinut binecuvântat, a ajuns o pustietate de nisip.
Unul dintre oamenii de ştiinţă pasionaţi de acest subiect este şi Peter DeMenocal, profesor la Universitatea Columbia, care a studiat istoria perioadelor de secetă şi impactul acestora asupra civilizaţiilor nord-americane.
DeMenocal a găsit numeroase dovezi referitoare la perioade prelungite de secetă, cu o durată p