Marile platforme industriale, care pana nu demult ocupau cam o cincime din Bucuresti, se transforma in ritm alert in cartiere rezidentiale sau centre de afaceri.
Patronii fostelor intreprinderi comuniste prefera sa le mute in afara orasului sau pur si simplu sa le inchida si sa vanda terenurile acestora dezvoltatorilor imobiliari. Preturile tranzactiilor sunt uriase, avand in vedere faptul ca un teren in zona centrala costa, in medie, 2.000 de euro metrul patrat, iar in zona semicentrala – intre 700 si 1.500 de euro. Semanatoarea, fabrica de paine din Titan, Electrotehnica si Timpuri Noi sunt doar cateva exemple de foste intreprinderi in locul carora se construiesc acum ori se proiecteaza in viitorul apropiat noi cartiere de locuinte.
"Dumnezeu a facut ca terenul pe care-i fabrica sa coste acum 100 de milioane de euro! Nici nu ne-a trecut noua prin cap cand ne-am privatizat ca o sa vindem terenul. Vroiam doar sa salvam fabrica, sa avem unde munci", spune Adrian Breazu, presedintele Consiliului de Administratie al SC Timpuri Noi SA, cunoscutul producator de compresoare bucurestean. Interventia divina sau mai bine zis flerul de investitori al celor care in urma cu patru ani au pus la cale privatizarea fabricii bucurestene prin cumpararea actiunilor de catre salariati (PAS) a facut ca in prezent societatea sa faca una dintre cele mai bune afaceri imobiliare. Cele cinci hectare de teren ale fabricii, situate aproape de Piata Unirii, pe malul Dambovitei, vor fi vandute unui dezvoltator imobiliar. Timpuri Noi isi va continua activitatea, dar se va muta in comuna Jilava, acolo unde a achizitionat deja un hectar si jumatate pe care a platit un milion si jumatate de euro. Situatia de la Timpuri noi nu este singulara.
Terenuri scumpe, cumparatori de soi
Pana in anul 2000, potrivit companiilor de consultanta imobiliara, aproximativ 15-20