Patronatele si producatorii din industria alimentara au anuntat ca, in aceasta toamna, cel mai probabil pina la jumatatea lunii octombrie, preturile alimentelor ar putea inregistra cresteri de la 10% pina la 50%. Anuntul vizeaza produsele de baza cum ar fi piinea, uleiul, legumele, fructele, ouale si lactatele. Cauza o constituie seceta prelungita din acest an care a avut ca efect diminuarea drastica a recoltelor, conditii in care costul materiei prime este de asteptat sa creasca. Chiar presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat ca alimentele se vor scumpi cu 30-40%, incepind din toamna, in conditiile in care Romania se confrunta cu o criza de materie prima, recoltele din acest an ajungind la doar 30% din cit se estimase initial.
Pe de alta parte, presedintele "Romalimenta", Sorin Minea, spune ca s-ar impune reducerea TVA in acest domeniu, in contextul in care exista posibilitatea ca importurile de materie prima si de produse alimentare sa creasca in perioada imediat urmatoare. "Sigur ca vor exista profitori care, argumentind ca este seceta, vor creste preturile", a spus Minea adaugind ca principalul risc al Romaniei nu este reprezentat de scumpiri, ci de cresterea importurilor.
O alta potentiala sursa de scumpiri o constituie si prognoza sumbra in ceea ce priveste tarifele la energia electrica, in contextul in care seceta este, din nou, un factor determinant, la care se adauga solicitarea de majorare a tarifelor venita din partea citorva producatori in domeniu. Singurul domeniu in care, din primele semnale, cel putin in viitorul apropiat, nu se preconizeaza scumpiri este cel al carnii si produselor derivate.
Laptele si derivatele sale se vor scumpi cu cel putin 10%
Un prim exemplu in ceea ce priveste scumpirile vine din domeniul sectorului lapte si prod