Intrebati de piata romaneasca de capital, investitorii straini isi incep fraza cu adjectivul emergent, continua mai apoi cu "potential ridicat de crestere", pentru a cobori usor vocea si a vorbi despre riscurile si volatilitatea inerente capitalismului in formare.
Dand la o parte eticheta de "emerging market" sub care piata romaneasca de capital s-a obisnuit sa respire, apar o serie de ingrediente care trebuie manevrate cu grija. Aprecierea leului ar fi unul dintre ele.
Daca portile deschise ale Uniunii Europene i-au incurajat pe multi dintre investitori sa priveasca in curtea vecinilor occidentali, cu piete de capital mult mai stabile si burse mult mai lichide decat cea de la Bucuresti, aprecierea leului in raport cu euro ii face insa sa clipeasca.
Cat de rentabile mai sunt insa investitiile bursiere pe pietele externe de capital cand leul a marcat victorii importante pe frontul de lupta al valutelor?
Daca la inceputul anului, indeajuns de multi administratori de fonduri de investitii trambitau intrarea pe pietele externe de capital, intentionand sa faca plasamente fie pe pietele baltice, cunoscute si sub denumirea de tigri, fie pe pietele emergente din imediata vecinatate a Romaniei, precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, dupa ce leul a mai luat in greutate, numarul acestora s-a redus. Motivul: investitiile pe piata locala de capital sunt pentru moment mai rentabile.
Europa Obligatiuni, fond de investitii care investeste aproximativ 67% din active in obligatiuni emise in Uniunea Europeana, a inregistrat in primele sase luni ale anului un randament al unitatii de fond negativ de 4,5 procente, in timp ce un alt fond de obligatiuni, autohtone, cum ar fi fondul Orizont a urcat cu 4,4 procente in primul semestru al anului.
Alte fonduri de investitii care investesc pe pietele externe de capital inca de anul trecut sunt fondurile deschise d