In ceea ce priveşte folosirea lor in arta culinară, cineva a apreciat: "Puţine lucruri sunt mai frumoase decăt o floare in desert. Aceeaşi floare ar trece neobservată intr-o pajişte plină de flori".
Despre flori şi semnificaţia lor s-au scris mii de pagini.In ceea ce priveşte folosirea lor in arta culinară, cineva a apreciat: "Puţine lucruri sunt mai frumoase decăt o floare in desert. Aceeaşi floare ar trece neobservată intr-o pajişte plină de flori".
Florile se intrebuinţează in gastronomie de mii de ani. Ele erau folosite nu doar pentru ornare, dar şi pentru prepararea diverselor salate şi băuturi. In prezent, in arta culinară internaţională există tendinţa de a folosi din nou aceste daruri ale naturii. In Japonia, cel mai des se intrebuinţează crizantemele, in Europa - margaretele şi clopoţeii. In arta culinară din Orientul Indepărtat nu lipsesc petalele de trandafir. Petalele de trandafir sunt culese in Libia la răsăritul soarelui. Acolo, pe loc, sunt prelucrate ca să nu-şi piardă aroma şi sunt utilizate, de obicei, ca ingredient secundar la prepararea gemurilor de fructe exotice, care sunt servite lăngă o cafea tare, sau, pur şi simplu, se toarnă apă rece peste ele, obţinăndu-se o băutură răcoritoare.
DIVERSITATE. In continuare vom enumera căteva flori şi utilitatea lor in arta culinară. Limba mielului sau boranta roşie (Borago officinalis) este o plantă originară din Siria. Florile sale mici, de culoare albastru strălucitor sau roz şi in formă de stea, cu cinci petale triunghiulare, se folosesc la punciuri, limonade, şerbeturi, supe reci. Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt cunoscute incă din antichitate de romani, greci, egipteni, arabi şi hinduşi. In Evul Mediu, dat fiind faptul că şofranul era foarte scump, populaţia mai săracă folosea o fiertură din flori de gălbenele pentru coloratul colacilor. Florile sale de