La 40 de ani, Ahmed Z. ramane unul dintre cei mai atipici lideri ai rezistentei cecene. I-am cunoscut pe majoritatea liderilor independentisti ceceni - dintre care cei mai multi sunt astazi morti - in iarna 1991-1992.
Domnule Zakaev, privind din afara situatia din Cecenia, s-ar zice ca Moscova si-a retras majoritatea trupelor si ca acum infruntarile armate au loc mai degraba intre partizanii lui Ramzan Kadarov, liderul promoscovit de la Groznai, si diferitele factiuni rebele.
Este de fapt pentru prima oara in istorie cand cecenii sunt atat de divizati si se lupta intre ei cu o violenta pe care pana acum o rezervau infruntarilor cu Rusia. S-ar putea spune ca asta e deja o victorie strategica pentru Moscova, nu-i asa?
E prima oara in istoria noastra, intr-adevar, ca ne regasim intr-o asemenea situatie, dar asta nu reprezinta intreaga realitate. Pot chiar sa va spun, nu numai in calitatea mea de ministru de Externe al Ceceniei, dar si ca un simplu cecen, al carui trecut, prezent si viitor sunt legate exclusiv de Cecenia, ca nu exista un conflict adevarat intre noi.
Pana si ciocnirile care au avut loc intre diferitele factiuni si care erau de altfel rezultatul unor manipulari ale serviciilor secrete ruse, care au reusit sa dea o nota religioasa divergentelor noastre, au fost acum rezolvate.
In trecutul apropiat, "prin anii ’97-’99", cecenii erau intr-adevar divizati din ratiuni religioase, intre miscarea de natura sufi a liderului pro-moscovit Kadarov si noua ideologie islamica, fundamentalista a wahhabismului, reprezentata de unii ca Udugov si Umarov.
Azi stim insa ca in spatele amandurora, atat in spatele miscarii islamice radicale, fundamentaliste, cat si in spatele miscarii traditionale de tip sufi, se aflau aceleasi servicii secrete ruse.
Incursiunea in Daghestan din 1999 a fost organizata t