Criza creditelor ipotecare din Statele Unite nu trebuie sa genereze in mod obligatoriu o criza asemanatoare in Europa Centrala si de Est, sustin multi analisti, ca urmare a faptului ca multe imprumuturi din aceste tari sunt mai solvabile decat cele din SUA, se arata intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times (FT), citat de Rompres.
Totusi, ca urmare a faptului ca ingrijorarile au cuprins pietele financiare in ultimele zile, proprietarii imobiliari din Europa Centrala au fost cuprinsi la randul lor de panica.
Avand in vedere nivelurile ridicate ale creditelor ipotecare provenite din imprumuturile facute in valuta straina, multi detinatori de credite ipotecare pot fi vulnerabili la costurile ridicate daca aceasta criza se raspandeste.
Derularea unor asemenea activitati comerciale generata de aversiunea generala fata de riscuri din partea multor investitori poate conduce la cresterea francului elvetian, deviza cheie a creditelor ipotecare din Europa Centrala.
Bursele de Valori din Europa Centrala au scazut, joi, pe fondul scaderiilor bursiere din Statele Unite ale Americii si Europa de Vest. Astfel, Bursa din Varsovia a pierdut 6,1 procente, Bursa din Praga a pierdut 5,5 procente, Bursa de Valori din Bucuresti a scazut cu 3,9 procente iar Bursa din Budapesta a scazut cu 4,2 procente. Cu toate acestea, analistii sunt in general optimisti si prevad ca aceste scaderi vor avea un impact redus asupra economiei generale sau asupra pietelor imobiliare.
Multe tari din regiune au rate mari ale dobanzilor la creditele ipotecare denominate in valuta, mai ales in euro si franci elvetieni. Bancile locale, insa, au fost mult mai conservatoare decat cele din SUA, iar debitorii din Europa Centrala sunt mai solvabili decat debitorii creditelor ipotecare cu risc ridicat din SUA. Tarile din Europa Centrala sunt, i