Coloranţii azoici sunt aditivi alimentari intălniţi foarte des, in toate categoriile de produse. Efectele lor nocive se resimt imediat, iar consumul lor pe termen lung duce la probleme foarte grave de sănătate.
Coloranţii azoici sunt aditivi alimentari intălniţi foarte des, in toate categoriile de produse. Efectele lor nocive se resimt imediat, iar consumul lor pe termen lung duce la probleme foarte grave de sănătate.
Coloranţii galbeni sunt: E 102 - Tartrazina, E 110 - Galben Auriu sau Sunset Yellow şi E 107 Galben 2G. Pentru tartrazină, doza zilnică admisă este de 7,5 mg/kg corp. De această cantitate trebuie ţinut cont, pentru că acesta este unul dintre cei mai folosiţi aditivi in industria alimentară din Romănia. Este utilizat pentru creme de fructe, băuturi, budinci instant, prăjituri, supe, sosuri, ingheţate, gume de mestecat, jeleuri, marţipan, iaurturi şi lista poate continua. Dintre toţi coloranţii azoici permişi de legislaţia in vigoare, E 102 este cel mai periculos pentru că, aşa cum arată cercetările recente, poate provoca alergii grave, mai ales celor cu intoleranţă la aspirină.
EFECTE. De asemenea, mai este vinovat pentru migrene, tulburări de vedere, rinite, insomnii, stări de oboseală. Din cauza acestor efecte nocive a fost interzis in Austria şi Norvegia. Colorantul Galben auriu sau Sunset Yellow are o doză zilnică admisă de pănă la 2,5 mg/kg corp. Este un colorant azoic folosit pentru jeleu de portocale, marţipan, rulade, gem de piersici, marmeladă, dulciuri, ciocolată caldă, supe la plic, sosuri de brănză şi sucuri. Acesta provoacă reacţii alergice sau de intoleranţă, in special pentru persoanele care sunt alergice la aspirină. Poate intensifica simptomele astmului. Alte reacţii pot fi usturimi ale stomacului, diaree, stări de vomă, urticarie şi umflături ale pielii. In Norvegia şi Finlanda este inter