Cei 400 de locuitori ai satelor gălăţene Piscul Corbului şi Mălureni nu au nici măcar o singură fântână. 12 kilometri zilnic. Şase dus, şase întors, până la cea mai apropiată Cei 400 de locuitori ai satelor gălăţene Piscul Corbului şi Mălureni nu au nici măcar o singură fântână.
12 kilometri zilnic. Şase dus, şase întors, până la cea mai apropiată localitate de unde se pot alimenta cu apă potabilă. Sătenii din Piscul Corbului şi Mălureni, localităţi componente ale comunei gălăţene Nicoreşti, cunosc mai mult decât oricine valoarea unui pahar cu apă. De nepreţuit, spun oamenii. Pentru ei, şi apa de ploaie este o adevărată mină de aur...
"Mereu ni se promite că vom avea apă în sat, dar nu s‑a rezolvat nimic. Nici nu crez că o să se rezolve vreodată să avem şi noi apă să bem. Parcă ne-a blestemat Dumnezeu", ne-a declarat cu năduf o localnică din Mălureni. Cei mai tineri locuitori din Piscul Corbului şi Mălureni merg în localitatea învecinată şi aduc apă în butoie. Bătrânii însă trebuie să-i plătească pe cărăuşi ca să-i alimenteze. "Am ajuns să cheltui puţinii bani din pensie pe apa de băut.
Sunt bătrân, am trecut şi războiul, dar parcă acum este mai rău ca oricând", ne-a declarat moş Vasile. O cisternă cu apă, zilnic, de la primărie Primarul comunei Nicoreşti, de care aparţin cele două sate, Ionel Boghiu, susţine că nimeni nu este vinovat pentru situaţia în care se află localnicii: "Unii au reuşit să aducă apă din localităţile învecinate. Aşa se chinuiesc pentru că pânza freatică este la mare adâncime. Au săpat până la 54 de metri şi nu au dat de apă. În această vară, noi i-am ajutat, le-am adus zilnic o cisternă cu apă", ne-a declarat primarul.
Ambele aşezări sunt incluse în proiecte de finanţare pentru crearea unui sistem de alimentare cu apă. "Anul viitor, cu siguranţă, va fi pus în funcţiune sistemul", susţin autorităţile. Oamenii nu mai