Peste 200 de romăni trăiesc fără acte de identitate intr-o localitate care nici ea nu există pe harta ţării. După căderea comunismului, oamenii veniţi aici din toate colţurile ţării au rămas ai nimănui. Copii şi bătrăni trăiesc din mici furtişaguri şi din reciclarea fierului vechi. MOŞTENIRE - Comuniştii au plecat şi au lăsat ghetoul
Peste 200 de romăni trăiesc fără acte de identitate intr-o localitate care nici ea nu există pe harta ţării. După căderea comunismului, oamenii veniţi aici din toate colţurile ţării au rămas ai nimănui. Copii şi bătrăni trăiesc din mici furtişaguri şi din reciclarea fierului vechi.
La un pas de Hidrocentrala Porţile de Fier II rezistă cu stoicism cea mai controversată aşezare omenească din judeţ: Colonia Porţile de Fier II. Este greu de inţeles cum in Romănia poate exista o aşezare omenească de teapa acesteia, unde bătrăni şi copii trăiesc laolaltă cu căini şi cu şobolani printre mormane de gunoaie, avănd ca adăpost barăci vechi şi insalubre, unele fără acoperiş, fără prea multă apă şi fără iluminat public.
Â
NAŞTEREA GHETOULUI. Colonia din Insula Ostrovul Mare a luat fiinţă in anul 1977, ca urmare a planului de construire a Hidrocentralei Porţile de Fier II. Au fost aduşi muncitori din toate colţurile ţării şi de toate vărstele. Peste noapte a luat fiinţă un adevărat oraş, ridicat in special din barăci din carton şi doar două-trei blocuri din cărămidă, destinate bineinţeles ştabilor.
Cei căsătoriţi au adus cu ei şi nevestele, şi copiii, şi astfel, in scurt timp, numărul locuitorilor a ajuns să treacă de 10.000, cu mult mai mult decăt au estimat autorităţile timpului respectiv. Peste noapte au luat fiinţă o grădiniţă, o şcoală cu clasele -VIII, un liceu seral şi bineinţeles magazine, restaurante şi alte localuri publice.Â
Â
AŞEZARE TEMPORARĂ. Pentru construirea Hidrocentralei Porţ