Atunci când vrei să îţi cumperi o centrală termică, trebuie să ştii care variantă este cea optimă pentru locuinţa ta. În numărul anterior am prezentat centralele termice cu tiraj forţat Atunci când vrei să îţi cumperi o centrală termică, trebuie să ştii care variantă este cea optimă pentru locuinţa ta. În numărul anterior am prezentat centralele termice cu tiraj forţat şi cele cu tiraj natural, avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre ele. Astăzi vom prezenta alte două tipuri de centrale folosite în case sau apartamente: cu tiraj forţat în condensaţie şi cele cu boiler încorporat.
Centrala termică cu tiraj forţat în condensaţie. Sistemul de funcţionare este acelaşi ca în cazul unei centrale simple cu tiraj forţat. Adică aerul necesar arderii este adus din exterior, prin intermediul unei tubulaturi concentrice, motiv pentru care nu se impune un volum minim al camerei în care se montează. În acest mod, îţi poţi monta centrala în baie, pe hol, în subsol, fără a mai găuri pereţii exteriori. La centrala în condensaţie este montat în plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse, un recuperator de căldură. Căldura gazelor arse este folosită pentru încălzirea agentului termic, şi astfel randamentul creşte.
Avantaje: utilizând recuperatorul de căldură, o parte din căldura gazelor arse este preluată şi folosită util în încălzirea apei, iar randamentul este foarte mare. Chiar dacă unii producători susţin că randamentul unei centrale poate depăşi 100 de procente, acest lucru este o simplă strategie de marketing. În mod real, 100% este procentajul maxim de randament pe care îl poate da o centrală.
Dezavantaje: preţul ridicat, care poate depăşi 4.000 de lei, ceea ce înseamnă cu minimum 10% mai mult decât o centrală obişnuită cu tiraj forţat.
n Centrale termice cu boiler încorporat. Principiul de funcţionare este acelaşi, doar că, în caz