Astăzi, milioane de români îşi vor încerca norocul la 6 din 49, unde premiul la categoria I a ajuns la suma-record de opt milioane de euro - cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române.
Astăzi, milioane de români îşi vor încerca norocul la 6 din 49, unde premiul la categoria I a ajuns la suma-record de opt milioane de euro - cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române. Şansele de a câştiga sunt, potrivit specialiştilor în probabilistică, de una la 14 milioane.
Extragerea de duminica trecută, când cinci din cele şase numere câştigătoare la categoria I au fost din aceiaşi serie, 40-49, a declanşat suspiciune pe seama corectitudinii modului în care se desfăşoară jocul 6 din 49.
Cea mai frecventă "teorie conspiraţionistă", vehiculată pe diverse canale TV, susţinea ipoteza că reprezentanţii Loteriei pot manipula extragerea, aflând dinainte ce combinaţii nu s-au jucat. Şi, ştiind ce nu s-a jucat - "direcţionarea" extragerii către report. Explicaţia "logică" vehiculată în speculaţii - faptul că 40 la sută din încasări intră în conturile Loteriei.
Oficialii Loteriei exclud orice dubiu privind posibilitatea "măsluirii" unei extrageri: Amestecarea bilelor se efectuează cu ajutorul unor turbine de aer, asigurând o siguranţă totală a amestecului bilelor. Incinta de amestecare este transparentă pentru ca întregul proces de introducere, amestecare şi extragere a bilelor să fie perfect vizibil, garantând astfel transparenţa totală a tragerilor.
Regimul de lucru al urnelor este automat, tragerile sunt comandate de la distanţă, prin folosirea unei telecomenzi prin care se declanşează secvenţele necesare efectuării extragerilor. Pentru extragerile jocurilor tip LOTO se folosesc seturile de bile furnizate de producătorul urnelor. Bilele sunt confecţionate din polimeri sintetici cu structură solidă. Acestea sunt multicolore, fiecare decadă