Faţa statuii lui Hristos, opera unui român Impunătoarea statuie ce îmbrăţişează oraşul Rio de Janeiro a fost desemnată una dintre cele şapte noi minuni ale lumii. Construită
Faţa statuii lui Hristos, opera unui român
Impunătoarea statuie ce îmbrăţişează oraşul Rio de Janeiro a fost desemnată una dintre cele şapte noi minuni ale lumii.
Construită pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mântuitorul este înconjurată de Grădina Botanică a oraşului, întreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul are o înălţime de 30 m, este aşezat pe un piedestal de 8 m, cântăreşte în total 1.145 tone şi este vizibil zi şi noapte din toate cartierele oraşului.
Ideea de a construi o imensă statuie pe vârful Muntelui Corcovado a fost a preotului catolic Pedro Maria Boss, care în anul 1850 i-a scris prinţesei imperiale a Braziliei, Isabel, cerându-i bani ca să ridice acest monument religios. Cum suverana nu era tocmai o credincioasă ferventă, propunerea a fost aruncată într-un colţ al Cancelariei imperiale. În 1889, Brazilia a devenit însă republică, iar Biserica a fost separată - în mod oficial - de stat. Proiectul a fost îmbrăţişat, în 1921, de către Arhidioceza din Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independenţei Braziliei, planificată pentru anul următor.
Gheorghe Leonida a făcut chipul lui Iisus
Arhidioceza a organizat un eveniment numit "Semana do Monumento" ("Săptămâna Monumentului") şi
i-a îndemnat pe credincioşi să facă donaţii, care au venit în special de la catolicii brazilieni. Primele schiţe au fost realizate de Carlos Oswald, care şi l-a imaginat pe Hristos purtând o cruce şi ţinând un glob, stând pe un piedestal simbolizând lumea.
Dar ideea lui nu s-a bucurat de succes, iar Biserica a organizat un concurs internaţio