Un moment istoric plin de insemnătate pentru cultura romănă, dar şi un bun prilej de propagandă patriotică: prima stagiune a Teatrului Naţional.PE SCENĂ - Prima stagiune a Teatrului Naţional
Un moment istoric plin de insemnătate pentru cultura romănă, dar şi un bun prilej de propagandă patriotică: prima stagiune a Teatrului Naţional.
Toamna lui 1877 va rămăne in istoria teatrului romănesc. In luna octombrie s-a deschis prima stagiune a Teatrului Naţional, după cum aflăm din cartea "Teatrul Romănesc" a lui Ioan Massoff. Evenimentul indelung aşteptat a fost şi un bun prilej de propagandă in spirit patriotic, Războiul de independenţă fiind in plină desfăşurare.
DE SENTIMENT. Cu foarte mari greutăţi se pregătea in toamna lui 1877 deschiderea primei stagiuni a Teatrului Naţional din Bucureşti. Toate aproape bune, aproape frumoase, lipsea insă, după cum afirmă Ioan Massoff, o piesă care să deschidă stagiunea... Una dintre opţiuni era Răzvan Vodă- a lui Haşdeu, "in acel timp cea mai valoroasă, cea mai reprezentativă lucrare originală, dar care nu era totuşi ideală pentru un inceput cu implicaţii nu numai strict culturale, dar şi politice şi sociale". De ce? "Ţara intreagă, şi in special inima ei, Bucureştii, fremăta; incepuse atacul impotriva Plevnei, războiul era in toi, nu se putea ca noua instituţie naţională să stea departe de tot ceea ce frămănta o ţară. Era nevoie de o piesă care, preamărind un trecut eroic mai indepărtat, deplăngănd un trecut mai apropiat de decădete, să insufle măndrie patriotică", scria Ioan Massoff. Era nevoie de ceva de sentiment.
Â
FIGURI ALEGORICE. Aproape de finele lunii august, prinţul Ion Ghica ii mărturisea soţiei sale: "Mi s-a adus ieri o piesă scrisă in versuri foarte frumoase, dar invăpăiată de patriotism şi de muzică. Două figuri alegorice, Dochia şi Romănia...". Piesa, poemă dra