Facturile, bonurile fiscale si chitantele pot fi emise si in forma electronica, potrivit Legii nr.260/2007 publicata in Monitorul Oficial din 27 iulie. Emitentii pot opta fie pentru facturarea pe format de hirtie, fie pentru cea electronica, in acest din urma caz fiind obligati sa garanteze autenticitatea, originea si integritatea continutului. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) se angajeaza sa elaboreze, in termen de 90 de zile de la publicarea legii, reglementarile referitoare la normele de performanta si securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhiveaza facturi, chitante si bonuri fiscale in forma electronica.
Factura electronica respecta formatul si continutul stabilite de actele normative speciale si va contine marca temporala care certifica momentul emiterii si semnatura electronica a emitentului. Certificatul aferent semnaturii electronice a emitentului va contine informatii privind identificatorul fiscal si numarul notificarii inregistrate la Ministerul Economiei si Finantelor. In ceea ce priveste evidenta facturilor electronice, aceasta se va tine cu ajutorul unui registru electronic.
Anularea facturilor
Daca transmiterea unei facturi, a unui pachet de facturi sau a unui lot se face in conditii asemanatoare celor aplicate in prezent, nu acelasi lucru se poate spune si despre anularea documentelor electronice.
Astfel, potrivit art.12 din lege, "emitentul facturii in forma electronica si beneficiarul acesteia incheie un act juridic prin care se specifica anularea de comun acord a facturii sau a facturilor respective". Actul juridic, care se intocmeste in trei exemplare, trebuie sa contina seria si numarul fiecarei facturi anulate, data emiterii fiecarei facturi anulate