Romania a fost pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dar politicienii ei nu, a declarat fostul ministru al justitiei Monica Macovei, in prezent consilier anticoruptie al premierului macedonean, intr-un interviu publicat luni pe site-ul agentiei Inter Press Service, potrivit NewsIn.
Interviul se intituleaza "Politicieni corupti, pusi sa lupte impotriva coruptiei", inspirandu-se dintr-o declaratie a Monicai Macovei, care a explicat ca a acceptat sa devina consilier pe probleme de coruptie al premierului macedonean, pentru ca este "fascinata de procesul prin care politicieni corupti sunt facuti sa adopte o legislatie anticoruptie".
In Macedonia, Macovei a spus ca vrea sa continue lupta anticoruptie inceputa in Romania, pe care nu o considera lipsita de speranta. "Sunt momente in istoria unor tari cand solicitarile externe, combinate cu presiunea interna din partea opiniei publice, pot forta adoptarea unor masuri anticoruptie, chiar daca la putere sunt politicieni corupti", a explicat ea. "Combaterea reusita a coruptiei politice duce la reformarea clasei politice si a contribui la reformarea clasei politice, in orice tara, este o mare realizare", considera Macovei.
In opinia fostului ministru al justitiei, "coruptia este la fel pretutindeni, doar gradul in care a infectat clasa politica variaza. Infectia poate fi accidentala sau sistemica si institutionalizata", a aratat ea.
In tarile aflate in tranzitie spre democratie, privatizarea intreprinderilor de stat si acordarea unor contracte importante in domeniul achizitiilor publice, care au loc intr-o perioada de instabilitate legislativa si de slaba implementare a legislatiei, au creat conditiile necesare pentru infiltrarea masiva a coruptiei in clasa politica. Acestea au fost si inca sunt problemele din Macedonia si Romania, a explicat Macovei. @