Moneda naţională a pierdut, în numai o săptămână, câştigul pe care l-a acumulat pe parcursul unei luni Cursul de schimb al monedei naţionale a reacţionat la criza de pe pieţele Moneda naţională a pierdut, în numai o săptămână, câştigul pe care l-a acumulat pe parcursul unei luni
Cursul de schimb al monedei naţionale a reacţionat la criza de pe pieţele financiare internaţionale. În numai o săptămână, leul a pierdut aproape trei procente în faţa euro. Totuşi, pe ultima sută de metri, cursul de schimb a înregistrat o apreciere determinată de scăderea dobânzilor din Statele Unite. Însă ce putere are această decizie asupra cursului de schimb din statele emergente?
Sfârşitul săptămânii trecute a arătat cât de mult este conectată piaţa financiară românească la cea internaţională. Astfel, vineri, Banca Naţională a raportat un curs de schimb de 3,2754 lei/euro, în creştere cu aproape 0,8% faţă de ziua precedentă, respectiv cu 2,7% faţă de săptămâna anterioară. Iar o evoluţie similară a fost înregistrată şi de celelalte valute din regiune.
Spre exemplu, zlotul polonez a înregistrat o depreciere săptămânală de 1,5% comparativ cu euro, în timp ce forintul maghiar a pierdut peste 3,4%.
Intervenţia FED a dus pieţele financiare pe verde
Banca centrală a Statelor Unite (Rezerva Federală - FED) a decis, într-o şedinţă de urgenţă de la sfârşitul săptămânii trecute, să reducă dobânda cu care creditează instituţiile de pe piaţa monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 6,25% la 5,75%. Imediat, toţi investitorii au reacţionat şi au determinat inversarea trendului. Bursele din Europa şi Statele Unite au revenit pe creştere după ce au început şedinţa pe minus. Analiştii motivează decizia FED prin prisma obiectivului de calmare a pieţelor financiare.
Oficialii Danske Bank (cea mai mare instituţie de credit din Danemarca) susţin că recentele mişcări