Supa concentrata de rosii.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g rosii, 2 tulpini de telina, 1 l zeama concentrata de carne de pui (fierbinte), 40 g taietei subtiri (fidea), sare, piper negru, 1-2 linguri patrunjel verde tocat, 250 g rosii tari, 200 g capia (de la borcan).
Mod de preparare:
Se toaca mai mare rosiile si telina, se pun la foc, impreuna cu zeama de carne, intr-o oala mare si se lasa sa fiarba incet 30 de minute (din momentul cand dau in clocot).
Se oparesc rosiile intregi, se curata de pielita si se taie feliute. Ardeii capia se scurg si se toaca marunt.
Se strecoara zeama de carne printr-un tifon si se pune din nou la fiert, intr-o oala curata. Se fierb in ea taieteii circa 3-5 minute, se ia oala de pe foc si se incorporeaza in zeama rosiile crude si ardeii capia. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa se infierbinte bine (fara sa clocoteasca!), se ia de pe foc, se presara patrunjelul verde tocat si se serveste fierbinte sau calduta.
Miez de salata verde cu oua
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 salate mici, 6-8 linguri untdelemn, 2-3 linguri otet alb, 1/2 lingurita boia dulce, 150 ml smantana, sare grunjoasa, piper negru. Pentru garnisit: 2 oua tari, 2 linguri codite de ceapa verde taiate rondele.
Mod de preparare:
Se lasa doar miezul salatelor (restul frunzelor se tin pentru alta mancare), se spala, se taie in patru si se zvanta bine intr-un servet de bucatarie. Se invelesc intr-un stergar uscat si se tin cel putin o ora la frigider (jos).
Se amesteca, intr-un castron, uleiul, otetul, boiaua si smantana (sau frisca), se gusta de sare si piper si se pune sosul la rece, pana inainte de a-l servi.
Pentru garnisit, se freaca galbenusurile fierte printr-o sita, iar albusurile se taie marunt.
Se aseaza cate doua sferturi de salata pe 4 farfurii, se toarna peste el