Pe vremea raportarilor umflate si a realizarilor false de dinainte de 1989, un proiect ingineresc senzational a fost trecut sub tacere. In urma cu 20 de ani, un grup de specialisti din Alba Iulia a reusit sa rupa in doua un bloc de locuinte si sa deplaseze partile cladirii, intacte, cateva zeci de metri. Rezultatul muncii lor a dus la eliberarea unui capat al Bulevardului Transilvaniei care obtura vizibilitatea spre Catedrala Incoronarii, lucru ce nu a fost pe placul lui Nicolae Ceausescu.
Proiectul a fost unul dintre cele mai ambitioase ale vremii respective, metoda folosita reprezentand o premiera in Romania. Practic, cele doua cladiri care au rezultat de pe urma dezlipirii blocului construit exact in mijlocul Bulevardului Transilvaniei din Alba Iulia au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala, fara ca oamenii care locuiau in cladire sa se mute si fara intreruperea utilitatilor. Blocul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre constructiile foarte lungi.
"Foarte important a fost sprijinul intreprinderilor care asigurau utilitatile. A fost constituita o echipa formata din toti directorii de atunci: de la apa-canal, gaz, energie electrica si telefonie, si nu s-a intrerupt nimic", a spus Mircea Abrudean, pe atunci directorul Antreprizei de Constructii Montaj, executantul lucrarii.
"Toata lumea a avut o teama: operatiunea costa mai mult decat sa il darami si sa il reconstruiesti. Exclus! Daca era sa relochezi 80 de familii, cheltuielile erau mult mai mari. Proiectul, utilajele si tehnologia de mutare au fost romanesti. Nu s-a apelat la nici un import. Era atunci spaima de a cheltui valuta. Oricum, Ceausescu a trebuit convins. Intai a spus: Ce, ma, mutati la o parte blocul sa se vada Catedrala?", a adaugat Abrudean.
Pana la urma, dupa insistente mai ales din partea fostului vicepresedinte al Judetenei de Par