A inspirat mai mullt de 1000 de filme, iar imediat dupa Biblie a fost cea mai bine vanduta carte a tuturor timpurilor. Insa oare romanul lui Bram Stocker - Dracula - are la baza inspiratiei tarmul irlandez sau transilvanean?! Oare Contele Dracula a fost un vampir ce a trait in Irlanda secolului al 19-lea? Cam acestea sunt noile intrebari pe care ar trebui sa ni le punem, dupa ce directorul Organizatiei lui Bram Stoker, a declarat ca faimosul nostru vampir nu este deloc al nostru!
Chiar daca povestea lui Dracula este de zeci de ani asociata cu imaginea lui Vlad Tepes, cunoscut pentru setea lui de sange, Dennis McIntyre sustine cu tarie ca Dracula este irlandez, asemanarile dintre el si domnitorul roman fiind intamplatoare.
El declara ca numele de Dracula provine dintr-o expresie irlandeza - Droch Ola - care insemana "sange bolnav". De asemena el afirma ca Stoker s-a inspirat din povestile pe care mama lui i le spunea, cu referire la epidemia de holera din 1832, cand oamenii bolanvi erau pusi in morminte si injunghiati de vii cu tarusi. Mai mult, superstitiile din acea vreme sustineau ca cei care se sinucideau deveneau vampiri si putea fi omorati doar daca le era infipt in inima un tarus. Dennis McIntyre isi intareste afirmatiiile si prin faptul ca romanul lui Stoker este plin de simboluri irlandeze - furtuni, ceata, castele, tigani si multe altele.
Organizatia condusa de McIntyre are ca scop castigarea recunosterii internatioanle a scriitorului Bram Stocker, pentru munca pe care a depus-o de-a lungul vietii, avand in vedere pasivitatea literaturii irlandeze care a uitat complet de acest nume reprezentativ.
A inspirat mai mullt de 1000 de filme, iar imediat dupa Biblie a fost cea mai bine vanduta carte a tuturor timpurilor. Insa oare romanul lui Bram Stocker - Dracula - are la baza inspiratiei tarmul irlandez sau transilva