Să facă mâncare la standarde europene - asta au învăţat, în Malta, şapte bucătari braşoveni. Împreună cu alţi şapte colegi, specializaţi ca ospătari, ei au participat timp de cinci săptămâni la un stagiu de perfectare, pe bani europeni. Totul a pornit de la un curs de calificare în Braşov, în urma căruia tinerii au fost selectaţi în Programul Comunitar de Educare şi Formare profesională.
Participanţii nu
au plătit nimic
Programul a fost iniţiat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare de Educaţie şi Formare Profesională (ANPCEFP) şi finanţat de Uniunea Europeană. Singura condiţie de participare a fost absolvirea cursului de calificare, a cărui cost se ridică la 400 de lei. Asigurarea de sănătate, transportul, cazarea şi diurna sunt acoperite de agenţia organizatoare. Iniţiatorul proiectului, Laurente Ovesea, consideră că „în condiţiile în care cursantul nu plăteşte decât trainingul de calificare, iar restul este plătit din fonduri europene – 1.700 de euro -, este şi rentabil, plus că astfel şi calitatea serviciilor braşovene se va ridica la standar-de occidentale”. Românii, cu vârste între 18 şi 34 de ani, au asistat la cursuri de pregătire culturală şi mai ales de limba engleză. Cunoştinţele acumulate în ţară au fost testate şi acolo, materializându-se în atestate şi certificate de limbă. În Malta au făcut practică la restaurantele locale şi au învăţat alături de angajaţii acestora.
„Le plăcea să
lucreze în mizerie”
După sosirea din Malta, părerile participanţilor au fost împărţite. Bucătarul Ioana Todor a fost încântată de condiţiile malteze , însă ospătarul Marius Poancă are o altă impresie. „Mie nu mi s-a părut ok faptul că, unde mergeam noi, le plăcea să lucreze în mizerie”. Practica tinerilor braşoveni nu s-a materializat într-un salariu, ci în ofertele de lucru pe care le-au primit. „Acolo salariile