Dezvaluirea poetului Mircea Dinescu privitoare la relatia stransa cu Securitatea a unui inalt cleric ortodox, Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului, a provocat un imens scandal in Bor.
Poetul a declarat ca nu a folosit pentru informatii arhivele Cnsas, dar a sugerat ca in dosarele institutiei se afla destule dovezi despre colaborationismul multor reprezentanti ai Bor cu politia politica a trecutului regim. In cei aproape optsprezece ani de la rasturnarea totalitarismului comunist, Bor a fost institutia sociala cea mai putin afectata de tarele trecutului, desi majoritatea cetatenilor stiau ca unii reprezentanti ai ei au facut "pactul cu diavolul", transformandu-se din pastori ai turmei Domnului in anexe ale actiunii "tovarasilor". Au existat, este adevarat, destule incercari de a motiva atitudinea conducerii Bor sub comunism, cele mai multe continuand tezele "istoriografiei rosii" despre compromisurile temporare facute de Biserica in scopul nobil al pastrarii valorilor morale si culturale ale poporului, dar - cu foarte putine exceptii - nu s-au dezvaluit cazuri concrete de colaborare dintre ierarhii institutiei si "bratul inarmat al Partidului", Securitatea.
Declaratia lui Mircea Dinescu a fost prilejuita de pregatirile pentru alegerea unui nou patriarh al Bor, in urma decesului fostului intaistatator, Pf Teoctist. Disparitia acestuia a incheiat o perioada de mentinere a statu-quo-ului in Biserica, deschizand calea spre redobandirea adevaratului statut al acesteia, de pastorire morala a sufletelor, de aparare a turmei fata de rautatea lumii. Iesind la rampa, Mircea Dinescu a vrut sa impiedice continuarea jocului tulbure, cu implicatii politice, al conducerii Bor, joc posibil in situatia in care membrii ei pot fi santajati cu dosarele colaborarii lor cu Securitatea. Se stie ca unii ierarhi, participanti la Sfantul Sinod, au recunoscut "pact