Pizza Hut este astazi cel mai mare lant de restaurante pizzerii din lume, cu peste 12.000 de restaurante si outlet-uri in 100 de tari din lumea intreaga. V-ati intrebat insa vreodata cum a inceput totul?
Pizza Hut a luat nastere in 1958, in oraselul Wichita, Kansas, la initiativa fratilor Dan si Frank Carney. Cand un prieten a sugerat ideea deschiderii unei pizzerii, pe atunci o raritate, cei doi au considerat ca ideea va avea success si au obtinut, cu ajutorul familiei, fonduri de 600 de dolari. Astfel, cei doi frati, impreuna cu partenerul John Bender, au deschis primul restaurant Pizza Hut intr-un spatiu restrans, pe 503 South Bluff in centrul Wichitei, folosind echipamente second-hand pentru producerea pizzelor.
Micul restaurant cu preparate pizza avea doar 25 de locuri. Fratii Carney isi doreau ca numele localului sa contina cuvantul “Pizza”, esenta afacerii lor, insa le mai trebuiau 3 litere…Deoarece cladirea in care au inchiriat spatiul arata mai mult ca o baraca (hut in limba engleza) i-au spus, simplu, Pizza Hut…si asa a ramas pana azi.
In noaptea deschiderii primei locatii, fratii Carney si Bender au oferit gratuit pizza trecatorilor pentru a incuraja interesul comunitatii fata de produsul lor. Un an mai tarziu, in 1959, Pizza Hut se lansa in toata regiunea Kansas, iar Dick Hassur devenea primul om care a deschis o franciza Pizza Hut in Topeka, Kansas.
In anii ’60 Pizza Hut a cunoscut o crestere exponentiala, in principal datorita marketing-ului agresiv a ideii unui restaurant in care se serveste exclusiv pizza. In 1962, fratii Carney au cumparat participatiile lui Bender in afacere, iar Robert Chisholm a devenit trezorierul companiei. In 1966, numarul francizelor Pizza Hut atinsese 145 de unitati, dovada a imensului success de care se bucura conceptul de restaurant-pizzerie. Fondatorii au considerat ca se impune stabilirea unui se