Foto: Evz
Care sunt consecintele secetei asupra sistemului energetic?
Prima consecinta negativa este ca, in aceasta perioada, trebuiau sa se faca rezervele pentru iarna. Tinand cont ca acum consumul a fost foarte ridicat, termocentralele trebuie sa lucreze la capacitate maxima si, in felul asta, se reduce posibilitatea ca ele sa intre intr-o revizie programata in aceste luni.
A doua consecinta este legata de debitele apelor, care trebuie sa fie atent controlate, pentru ca altfel intram cu o rezerva de apa insuficienta in iarna.
A treia consecinta: s-a vazut ce s-a intamplat in Bucuresti in perioada de canicula, atunci cand consumul a crescut foarte mult si instalatiile au intrat in suprasarcina.
Care sunt motivele pentru care Romania a ajuns sa importe curent din Transnistria?
Principalul motiv a fost acela ca Electrica SA nu a avut contracte suficiente pentru urmatoarele luni. Am fost nevoiti sa ne rezolvam singuri situatia.
Am apelat la aceasta metoda, o insula de aproape 100 megawati, care nu reprezinta mult pentru Romania, insa pentru Electrica, in perioada asta, a insemnat ceva.
De ce nu sunt contracte suficiente?
Contractele trebuia sa fi fost facute la inceputul anului. Noi trebuia sa asiguram energie prin cele patru filiale, Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.
Insa, in perioada in care noi trebuia sa avem asigurate aceste contracte a existat un alt contract mai vechi care ne-a afectat. Noi nu am mai fost in masura sa luam energie decat foarte putina de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Termoelectrica.
Electrica, dezavantajata de contractele bilaterale
Au contribuit contractele „baietilor destepti” la aceasta situatie de criza?
Indirect, da. Ele au fost facute pe lunga durata si nu s-au a