Un regal pentru cei peste o mie de cinefili veniti din toata tara: in aceeasi seara, pe scena Festivalului Anonimul de la Sfantu Gheorghe, s-au aflat ultimii doi mari castigatori de la Cannes: englezul Ken Loach si regizorul roman Cristian Mungiu. Un public deopotriva entuziast si avizat a stat pana in zori in fata ecranului aflat in aer liber.
Dunarea, marea, nisipul fierbinte si stelele cazatoare completeaza magia unui loc in care nu-ti ramane decat sa te emotionezi, sa visezi si sa te bucuri ca viata poate fi... ca in filme.
Pe fuga, la sfarsitul serii ce i-a fost dedicata, am reusit sa-i pun cateva intrebari regizorului englez.
- Domnule Ken Loach, cu eforturi uriase ati venit doar pentru 20 de ore in Romania. De ce a fost important sa raspundeti invitatiei Festivalului Anonimul?
- In primul rand, eram foarte curios sa cunosc macar un pic publicul din Romania. In plus, am dorit sa particip, cat de putin, la acest festival. Un festival de film este un loc unde oamenii au sansa sa vada si altfel de filme decat cele americane, care ajung in majoritatea cinematografelor. De cele mai multe ori, filmele din cinematografe sunt ca mancarea de la un fast-food: exista un public numeros, e adevarat, dar principalul lor scop e doar "sa se vanda". Si sunt filme cu un public mai restrans, care nu reusesc sa ajunga pe marile ecrane, pentru ca ele vor sa impartaseasca ceva. Festivalul da o sansa celor ce vor sa impartaseasca ceva si am dorit sa incurajez acest lucru aici, in Delta Dunarii.
- Acum exista Internet si televizor. Cinematografele isi mai gasesc rostul?
- Ganditi-va ca tinerilor nu le place sa stea acasa cu parintii. Asta e partea buna. Vrei sa iesi, sa mergi undeva. Unde te duci? Mergi la cinema. Intre a sta acasa si a vedea un film la televizor cu mama si tata, si a iesi sa vezi un film cu prietenii, cred