OZN in spatele unei casute de muntefoto: HotNews.ro
Sinaia cocheta si prietenoasa gandita de Carol I e sufocata de vilele si constructiile neam-prostesti, e asediata de speculatorii imobiliari si gestionata de autoritatile locale asemena unui sat arid din inima Baraganului.
Langa casutele de munte cu flori si pajisti inverzite apar monstri de termopan si beton, intr-un haos pastorit de o primarie incapabila sa angajeze un architect-sef si sa puna la punct un plan coerent de urbanism.
La inceputul anilor 1900, autoritatile din Sinaia definitivau unul din primele planuri urbanistice ale orasului. Gandit simplu, planul nu facea abateri de la normele de bun simt in constructii si permitea dezvoltarea micutului orasel pe forma unui amfiteatru. Astazi, un astfel de plan lipseste cu desavarsire.
Regulamentul de urbanism de la 1901 si model de case propus de Carol Ifoto: Arhiva Primariei Sinaia
Carol I a fost unul dintre cei care au ajutat la trasarea unei directii coerente de dezvoltare. A construit “case-exemplu” si a indemnat locuitorii asezarii sa-i urmeze sfaturile intocmai. Si l-au ascultat.
Nici macar comunistii nu au produs atata distrugere asa cum s-a intamplat in ultimii ani.
In perioada dintre anii ’47 si ’89, nici macar o singura cladire de valoare nu a fost daramata. Orasul a trecut, evident, prin isteria industrializarii, insa zonele vechi au ramas intacte.
In ultimii ani insa, Sinaia s-a transformat. A devenit un monstru cu o evolutie independenta de rigorile bunului simt, fara a se mai lua in calcul nici una dintre regulile unei dezoltari armonioase.
Se construieste la greu. Pretul terenurilor si imposibilitatea dezvoltarii din pricina barierelor naturale a facut investitorii sa se orienteze catre petice de pamant altadata inaccesibile.
Constructie deosebita lang