Inaltii prelati europeni ai tuturor cultelor care se vor intalni la Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu vor discuta inclusiv despre provocarile lumii contemporane, printre care se numara migratia ori terorismul. si asta in contextul in care in tarile in care existau pana acum doar comunitati compacte din punct de vedere religios au inceput sa apara grupuri religioase care apartin altor confesiuni.
Un exemplu in acest sens este Spania, unde, la inceput, Biserica Catolica a sprijinit parohiile ortodoxe infiintate pentru romanii din diaspora. In prezent, episcopii catolici spanioli refuza sa mai colaboreze cu parohiile ortodoxe romanesti, din pricina campaniei de demolari a unor lacase de cult greco-catolice din Transilvania de catre credinciosii ortodocsi.
Radio Vatican, citat de catholica.ro, a difuzat un interviu cu monseniorul Aldo Giordano, secretarul Conferintei Europene a Episcopilor Catolici. "Suntem intr-o lume diferita fata de cea in care s-au desfasurat adunarile ecumenice europene precedente: in 1989, la Basel, Europa era despartita de un zid; in 1997, la Graz, Europa cauta inca o cale spre libertate si unificarea continentului. Acea Europa nu putea sa-si imagineze ca va trebui sa se confrunte atat de curand cu terorismul, cu cresterea abisului dintre nordul si sudul lumii, cu intalnirea dintre culturi si religii, cu un fenomen al migratiilor atat de mare", a afirmat monseniorul Aldo Giordano.
In cadrul Adunarii de la Sibiu, reprezentantii diferitelor confesiuni crestine ar putea defini si prozelitismul. Deja, lideri ai catolicilor, ortodocsilor, anglicanilor, protestantilor si neoprotestantilor au discutat in Franta despre acest fenomen si despre convertirea diferitilor credinciosi.
Inaltii prelati europeni ai tuturor cultelor care se vor intalni la Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu vor discuta inclusiv despre provocarile l