0,36% sau o treime din a suta parte dintr-un intreg. Aceasta este cota de piata a unei banci din Romania cu o retea de doar 20 de unitati dar care are de anul acesta si actionari fericiti. Libra Bank, unul din cei mai mici jucatori din bankingul romanesc, si-a bugetat pentru sfarsitul anului un profit net de aproximativ un milion de euro, dupa ce banca a mers pe pierdere in 2006.
Banca, detinuta de grupul american de investitii New Century Holdings (NCH), a trecut pe profit inca din primul trimestru al acestui an iar pentru primele sase luni a raportat un profit net de 124.000 de euro.
“Ne-am axat sa obtinem profit in fiecare luna de la inceputul anului. Vrem sa terminam anul cu un profit de aproximativ un milion de euro”, ne-a declarat Emilian Bituleanu, presedintele bancii.
Bituleanu, care a fost recent numit presedinte al bancii, pare a fi omul care va ramane in istoria Libra Bank prin doua mari realizari: optimizarea costurilor pentru ca banca sa obtina profit, proces aflat in plina derulare, si, misiunea pe termen lung de a pregati banca spre vanzare. Bancile cu felii de piata ce nu depasesc 1% au devenit tinte de preluare pentru marile grupuri financiare internationale, iar Libra Bank este una din favorite mai ales ca actionarul bancii este un investitor financiar al carei scop este acela de a iesi din afaceri cu randamente ridicate care sa genereze satisfactie investitorilor.
Libra a fost preluata in anul 2003 de fondul american de investitii New Century Holding care a vandut, in medie, participatiile detinute la banci locale din Europa, dupa un time exit de sapte ani. Spre exemplu, NCH a vandut de curand francezilor de la Société Générale 70% din acþiunile bãncii Mobiasbanca din Republica Moldova, o investitie in care americanii au intrat in urma cu sapte ani. Conform acestui obicei al NCH, ne asteptam ca Libra Bank sa fie preluata p