Revista The Independent din Londra a realizat un clasament al celor mai apreciate şi mai cunoscute festivaluri de gastronomie din lumea intreagă.
Revista The Independent din Londra a realizat un clasament al celor mai apreciate şi mai cunoscute festivaluri de gastronomie din lumea intreagă.
Anul 2007 a fost considerat, de unii specialişti din industria ospitalităţii, anul artei culinare. Au devenit din ce in ce mai populare manifestările de acest gen şi chiar se poate vorbi, la ora actuală, de un turism culinar. Sunt mulţi turişti pe care ii interesează, atunci cănd vizitează o ţară, in primul rănd gastronomia locală. De aceea unele agenţii şi centre de informare turistică organizează programe de acest gen. De exemplu, in Peru, un centru de informare turistică le propune turiştilor-gurmanzi următorul program: excursia incepe in Piaţa centrală de la Lima, unde turiştilor le sunt prezentate cele peste 300 de feluri de cartofi şi porumb care stau la baza bucătăriei peruane. Apoi se vizitează diverse localuri, iar la sfărşit turiştii sunt poftiţi la cel mai bun restaurant cu specific naţional.
CELE MAI BUNE. Revista The Independent a publicat chiar o listă cu manifestări, unde cel mai bine este reprezentată diversitatea artei culinare naţionale. Pentru aceasta au fost selectate zece ţări. Ca urmare a studiului, pe primul loc se află "Turul culinar in satele din sudul Italiei", unde participanţii sunt invăţaţi să pregătească mozzarela din lapte de bivoliţă, dulceaţă de struguri şi căpşune, şi, bineinţeles, tehnicile obţinerii, prin presare la rece, a uleiului de măsline. Pe locul doi se află Festivalul Naţional de Artă Culinară de la Singapore (Singapore Food Festival), care se desfăşoară in luna iunie. Vizitatorii acestui festival au ocazia de a gusta din cele peste 200 de preparate, in special din homari şi creveţi.