Directorul Apelor Române susţine că sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare lasă de dorit în toate zonele ţării Lipsa unei strategii antisecetă şi reamenajarea bazinelor
Directorul Apelor Române susţine că sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare lasă de dorit în toate zonele ţării
Lipsa unei strategii antisecetă şi reamenajarea bazinelor hidrografice sunt punctele de pe agenda de lucru pentru care UE ne tot trage de urechi. Marius Postelnicescu, directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române", crede că elaborarea unor strategii eficiente în acest sens o să ne mai ia ceva timp.
- Se tot vorbeşte de un proiect internaţional de reamenajare a Dunării. În ce stadiu se află acest proiect?
- Reamenajarea Dunării după viitura din aprilie-mai 2006 are la bază noua Strategie Naţională de Management al Riscului la Inundaţii şi Programul de redimensionare ecologică şi economică în sectorul românesc al Luncii Dunării.
Am făcut diverse analize şi am ajuns la concluzia că trebuie stopată îndiguirea Dunării de la un cap la altul pe teritoriul României, pentru că în timpul comunismului s-a exagerat cu crearea forţată de teren agricol şi pentru locuinţe, iar Dunărea acum iese din matcă tocmai pentru că nu a fost lăsată să curgă în albia ei veche. În linii mari, urmărim trei direcţii în cadrul acestui proiect: crearea unor poldere în cascadă în incintele îndiguite, care să preia surplusul de apă când Dunărea depăşeşte nivelul normal de retenţie, un al doilea ar fi crearea unor braţe secundare ale Dunării, în zonele unde secţiunea mai îngustă ar ajuta la o presiune mai mică asupra malurilor, şi realizarea zonelor umede, unde un afluent din ţară se varsă în Dunăre, unde fluviul va fi lăsat să intre în amonte pe aceste cursuri sau lunci joase.
Am stabilit ca aceste zone să fie realizate pe suprafeţele inundate acum doi ani, la Ra