200 de oameni dintr-o comună din judeţul Alba trăiesc fără curent electric. Satul Aroneşti este şi el integrat in UE, deşi pare cel mult integrat in statul geto-dac.
Romănia a intrat cu fiecare colţişor de patrie in Uniunea Europeană. Aşa s-a aflat şi satul Aroneşti, peste noapte, gata integrat. Deşi, după condiţiile de viaţă ale oamenilor de aici, localitatea pare cel mult integrată in statul geto-dac.
In judeţul Alba, la ultimul stălp de electricitate de la marginea satului Bistra, se termină Uniunea Europeană. De aici incolo incepe Dealu Muntelui. Aproape 200 de oameni din nouă sate ale comunei Bistra, majoritatea aşezate in zona numită Dealu Muntelui, trăiesc dintotdeauna fără curent electric.
EPOCA FOCULUI LA LAMPĂ. "Apoi, pănă vine aici curentul, noi ne ducem sub glie", oftează Elena Catalina, 84 de ani, cea mai bătrănă localnică din satul Aroneşti. Cătunul, in care nu s-a aprins niciodată un bec, are cam 30 de case. In doar o parte dintre ele mai locuiesc căteva zeci de oameni, invăţaţi să trăiască fără frigider, televizor sau telefon.
Elena a rămas văduvă din 1977. Intr-o zi soţul i s-a imbolnăvit şi s-a stins. A fost coborăt pănă in comună de săteni cu targa, singurul mod prin care localnicii işi cară bolnavii sau morţii. Căci niciodată Salvarea nu a ajuns pănă pe aceste dealuri. Satul, imprăştiat de Dumnezeu pe crestele munţilor Apuseni, e la 14 kilometri depărtare de centrul comunei Bistra, unde se poate ajunge pe un drum forestier pe care bătrăna cu greu l-ar mai putea străbate la vărsta ei. Femeia nu mai speră ca cineva să-i aprindă lumina in casă. "Ce zic ăştia care ne conduc?! Cum am trăit şi pănă acum fără curent, putem să trăim şi de acum incolo."
In Aroneşti oamenii sunt mai aproape de Dumenzeu decăt de biserică. Cea mai apropiată casă a Domnului e tot in