Mancaţi adesea dulciuri? Dar cartofi prăjiţi? Hamburgerii, carnea roşie, mezelurile (carne roşie procesată), păinea albă, sucurile dulci se află zilnic pe masa dumneavoastră?Sau poate pateurile, fursecurile, prajiturile, ingheţata, plăcintele sau alte produse de patiserie sau cofetărie? Dacă răspunsul este da, atunci este momentul să vă revizuiţi atitudinea in legătură cu dieta şi stilul de viaţă! Şi asta pănă nu e prea tărziu!
Mancaţi adesea dulciuri? Dar cartofi prăjiţi? Hamburgerii, carnea roşie, mezelurile (carne roşie procesată), păinea albă, sucurile dulci se află zilnic pe masa dumneavoastră?Sau poate pateurile, fursecurile, prajiturile, ingheţata, plăcintele sau alte produse de patiserie sau cofetărie? Dacă răspunsul este da, atunci este momentul să vă revizuiţi atitudinea in legătură cu dieta şi stilul de viaţă! Şi asta pănă nu e prea tărziu! Cercetătorii au stabilit că dieta americană tipică (ce conţine elementele enumerate mai sus) este asociată cu un risc mărit pentru cancer de colon. In cazul bolnavilor care au fost trataţi pentru aceasta afecţiune, dieta americană mareşte riscul de recădere, cu reapariţia cancerului.
Acestea sunt concluziile unui studiu publicat pe 15 august 2007 in prestigiosul Jurnal al Asociaţiei Medicale Americane (JAMA). (1)
"Datele arată că acest tip de dietă, caracterizată prin exces caloric, puţine fibre, carne roşie şi mezeluri, cartofi prăjiţi şi dulciuri şi cereale rafinate măreste riscul de recurenţă a cancerului de colon, micşorănd durata de supravieţuire. Acesta este primul studiu care urmăreşte recurenţa cancerului in relaţie cu dieta, avănd ca subiecţi indivizi potenţial vindecaţi.", explică experţii, conduşi de Jeffrey Mezerhardt, din cadrul Institutului de Cancer Dana- Farber, Boston.
Studiul a urmărit 1009 bolnavi cu cancer la colon in stadiul III( cancer pe colon şi in ganglion