Cresterea burselor, datorata in special reducerii dobanzii de refinantare de catre Federal Reserve, a continuat in sesiunea de luni. Cu toate ca mesajul transmis catre pietele financiare a fost destul de puternic, totusi o mare parte din investitori au ramas inca sceptici in ceea ce priveste finalizarea crizei din pietele de credit.
Motivul: multi isi pun intrebarea “nu cumva Fed a facut doar o jumatate de pas?”, adica in loc sa reduca ambele dobanzi (de referinta si de refinantare), a preferat sa o reduca numai pe cea de-a doua, ce-i drept, cu 0,5%.
Se pot aduce argumente pro si contra acestei masuri: “era mai bine daca le scadea pe amandoua”, pentru ca de scaderea dobanzii de refinantare vor beneficia doar bancile, nu si cetateanul american, “e bine ca a procedat asa”, pentru ca a evitat o acutizare a crizei de lichiditate din piete.
In tot cazul, un lucru este cert: schimbarea de limbaj din declaratia oficiala a Federal Reserve, data publicitatii vineri odata cu reducerea dobanzii de refinantare, a dus la cresterea speculatiilor in piata in sensul unei noi reduceri, de aceasta data a dobanzii de referinta, la proxima sedinta a Fed, din 18 septembrie.
Cu toate acestea, inca mai exista in piata o mare doza de scepticism, ca nu-i spun pesimism de-a dreptul, cu privire la viitorul economiei americane de care, in mod automat, se leaga atat cursul dolarului, cat si trend-ul viitor al burselor.
Deja au inceput sa se faca multe comparatii intre scaderea sectorului imobiliar din perioada recenta cu criza dot-com-urilor de la inceputul anilor 2000. Multi dau vina pe Alan Greenspan, fostul guvernator Fed, datorita politicii sale de reducere drastica a dobanzii de referinta, de pana la 1%, pentru actuala criza din sectorul de ipoteci.
Sustinatorii acestei idei considera ca fluxul mare de bani “ieftini”, ca