De la mijlocul acestei luni, a intrat in vigoare un nou regulament cadru privind termoficarea in municipiul Braila, care stabileste clar care sint regulile unui "joc" in care sint implicate circa 50.000 de familii si un singur furnizor de agent termic. Dincolo de prevederile cu caracter tehnic, la capitolul debransari, noul regulament stabileste o serie de obligatii, care ingreuneaza foarte mult posibilitatea debransarii de la sistemul centralizat de termoficare. Acesta a constituit subiectul unei discutii purtate cu Ionel Patrascu, directorul general al operatorului local de termoficare - SC "CET" SA Braila, unde municipalitatea este actionar majoritar.
- Domnule director, aceste reguli privind conditiile in care se poate realiza o debransare cu scopul montarii unei surse individuale de incalzire existau de mai multa vreme. De ce nu s-au aplicat pina acum?
- Chiar daca, asa cum spuneti, aceste reguli existau, ele nu s-au aplicat pentru ca nu existau legi scrise care sa oblige la respectarea lor. Practic existau la nivel de principii, se stia despre existenta lor, dar nu era obligat nimeni sa le respecte. De exemplu, regulile despre care vorbim se aplicau in Bucuresti sau la Buzau. Acum, in contextul in care accesarea de surse de finantare este mai facila, trebuia sa existe o strategie a fiecarei comunitati in ceea ce priveste termoficarea. Si a fost nevoie de un regulament unitar pentru toate orasele, drept pentru care s-a emis un regulament cadru pentru toate comunitatile cu sisteme de termoficare.
- Exista o dimensionare a fenomenului debransare la nivel local? S-a efectuat un studiu in acest sens?
- Cind se aude un zvon, de exemplu ca se scumpeste piinea, chiar daca ai 10 piini acasa tot te duci si mai iei zece. Asa a fost si cu debransarea. Toata lumea auzise ca urmeaza a fi emis un regulament care va impun