Băncile comerciale plătesc dobânzi mai ridicate persoanelor fizice care plasează economiile pe o perioadă mai lungă Structura depozitelor arată faptul că populaţia a început să se
Băncile comerciale plătesc dobânzi mai ridicate persoanelor fizice care plasează economiile pe o perioadă mai lungă
Structura depozitelor arată faptul că populaţia a început să se orienteze spre plasamentele pe termene lungi. Asta pentru că dobânzile oferite de sistemul bancar pentru depozitele în lei cresc pe măsură ce scadenţa este mai mare. Pe de altă parte, instituţiile de credit nu încurajează economisirea în valută pe termen lung.
Peste 35 miliarde de lei însumau depozitele la termen, constituite atât în monedă naţională, cât şi în valută, la sfârşitul primului semestru al anului curent. Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că soldul total al depozitelor bancare ale populaţiei s-a majorat cu aproape 21% de la începutul lui 2007.
Iar principalul motor de creştere a fost segmentul economisirii în lei. Astfel, aproape 64% din soldul total al depozitelor era denominat în lei, la finalul primului semstru. Comparativ cu decembrie 2006, ponderea s-a majorat cu aproximativ un punct procentual.
Peste 10% din depozite, maturitate de peste un an
Simultan cu ritmul mai alert de creştere a depozitelor în lei, populaţia a început să se orienteze spre plasamentele realizate pe perioade de timp din ce în ce mai lungi. Chiar dacă cele mai multe depozite au o scadenţă de trei luni, datele BNR arată o tendinţă ascendentă a economiilor cu scadenţa mai mare de un an.
La începutul anului, depozitele din această categorie însumau 1,9 miliarde de lei, adică aproape 9% din totalul economiilor efectuate în lei. În schimb, la jumătatea lui 2007, depozitele constituite pe o perioadă mai mare de un an au urcat la aproape 2,4 miliarde de