Piaţa produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor şi legumelor cu pesticide, ierbicide, fungicide, dar şi a folosirii unor soiuri modificate genetic in agricultura convenţională.
Piaţa produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor şi legumelor cu pesticide, ierbicide, fungicide, dar şi a folosirii unor soiuri modificate genetic in agricultura convenţională. Totodată, se crede că produsele organice sunt mai mici, mai neaspectuoase, dar mai bogate din punct de vedere nutriţional. Pănă in prezent aceste lucruri nu au fost dovedite prin studii comparative.
Lucrurile s-au schimbat prin publicarea recentă a unei cercetări exhaustive, pe 10 ani, ce a avut drept scop stabilirea influenţei practicilor agricole convenţionale sau organice asupra nivelului de flavonoide din roşii. Cercetătorii de la Departamentul Pentru Ştiinţă şi Tehnologia Alimentaţiei, Departamentul pentru Ştiinţa Plantelor din cadrul Universităţii California-Davis şi Departametul pentru Ecologie, Evoluţie şi Comportament din cadrul Universităţii din Minnesota au realizat măsurători amanunţite ale nivelelelor de quercitină şi kaempferol din roşii, comparănd varianta convenţională cu varianta organică.Cercetarea s-a desfăşurat intre 1994- 2004, in cadrul unui proiect al Universităţii din California, iniţiat in 1993 - Proiectul Pentru Cercetare pe Termen Lung a Sistemelor Agricole (Long-Term Research on Agricultural Systems project - LTRAS).
Specialiştii au constatat că roşiile crescute organic au, in medie,cu 79%, respectiv 97% mai multă quercitină şi kaempferol decăt