Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina.
Autoritatea Veterinara a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta, pe 14 august, referitor la prezenta gumei de guar, ingredient folosit in iaurturi cu furcte, posibil contaminata cu dioxina, se arata intr-un comunicat al ANSVSA, consultat de Mediafax.
Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta de la Budapesta.
"Loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar - veterinar, pana la sosirea rezultatelor de laborator", se mai arata in comunicat, care nu precizeaza marca iaurtului.
Produsele nu au fost produse in Romania, ci importate.
Reprezentantii ANSVSA nu au comentat informatia, despre care spun ca este confidentiala, la fel ca datele privind cantitatile de produse retrase de pe piata.
Reprezentantii Danone, contactati de Mediafax, au afirmat ca firma va prezenta un punct de vedere in cursul zilei de miercuri.
Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danon