11 ani de copilarie in comunism, dupa care Revolutia din 1989. Sau cum s-o fi numit acel moment care a dus la caderea dictatorului. Ce poate oare intelege in primii 11 ani de viata un copil care traieste intr-un regim totalitar, ai carui parinti nu au fost membri de partid - simplu accident si nu act de bravada? Pot spune ca pricepe foarte multe si ca ramane cu amintiri cicatrici care il vor marca pentru restul vietii.
In ceea ce ma priveste, am luat parte la mai multe evenimente ale epocii de aur, in ciuda neapartentei parintilor la PCR, pentru ca scoala la care am invatat, Tudor Arghezi sau Scoala 19, se afla chiar in centrul Bucurestiului.
Citeste si: - Istoria Romaniei in imagini mai putin cunoscute: 23 august, comunismul si Nicolae Ceausescu (VIDEO/ AUDIO)
- Invatati 23 August fara profesor
- Tratatul Molotov - Ribbentrop a 'desfigurat' Europa de Est
- 23 august 1944 in presa din 23 august 2007
Copiii de aici erau scosi la tot soiul de evenimente si erau chiar trimestre intregi in care erau detasati la diverse actiuni ale partidului, iar notele erau puse de profesori din burta. Fireste, cea mai mica nota era noua, cei mici simteau ca participarea la manifestarile PCR le conferea o aura de putere si ii facea chiar usor aroganti in fata dascalilor.
Primul moment "comunist" la care am participat a fost sosirea unei delegatii ruse conduse de premierul sovietic de atunci... Se intampla cred in 1987 sau 1988 si Nicolae Ceausescu a tinut sa se laude cu una din ctitoriile sale, metroul de parca rusii nu mai vazusera asa minune la ei in Moscova. Initial trebuia sa fiu unul dintre copiii de pe tusa care sa agite un manunchi de flori, insa am fost ales sa ofer un buchet chiar lui Nicolae Ceausescu. In ultimul moment, s-a hotarat sa ofer florile oaspetelui rus, iar lui Ceausescu i-a dat un buchet o colega de scoala.
@N_