Foto: Romani Libera
Congregatia pentru cauzele Sfintilor de la Vatican a inceput procesul de beatificare a martirului Vladimir Ghika. Probele principale sunt documentele din arhivele fostei Securitati si marturiile fostilor colegi din puscariile comuniste.
Vladimir Ghika a murit in 1954 la Inchisoarea Jilava, unde a fost torturat de Securitate, batjocorit si supus la simulari de spanzurare in pielea goala, atarnat in chingi metalice prin care trecea curent electric atat cat sa nu moara repede. Ordinul de arestare a fost dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar indicatiile de condamnare au fost scrise de ministrul de Interne, Alexandru Draghici.
Print ortodox prin nastere, umil ingrijitor al leprosilor, al ranitilor din cele doua razboaie mondiale, al locuitorilor periferiilor capitalelor lumii, Vladimir Ghika a fost hirotonit preot catolic la 50 de ani. A explicat: "Am trecut la catolicism pentru a fi un bun ortodox". Binecuvanta cu un spin din coroana lui Isus Christos, iar Dumnezeu savarsea minunea.
Intre minuni se afla vindecarea unor persoane si nasterea mostenitorului tronului Japoniei.
Marcel Petrisor, fost coleg de celula, isi aminteste: "Dadea mancarea celorlalti... Aveai impresia ca a coborat din icoane. Cu parul lui alb, cu barba alba, cu ochii albastri, privirea senina... Sfant sub ciomege".
Probele necesare procesului de beatificare - prima treapta a sfinteniei la catolici - provin din cele 26 de dosare ale Securitatii, precum si din marturiile fostilor colegi de celula, care au supravietuit regimului comunist.
Pana in 1947, Vladimir Ghika si-a impartit averea cu saracii si bolnavii neajutorati, inclusiv cu leprosii, pe care i-a ingrijit fara teama. A calatorit pe toate continentele lumii, aducand alinare celor aflati in suferinta. Papa Pius al XI-lea spunea despre el, in gluma, ca este "mar