Politica salariala generoasa a guvernului Romaniei ameninta stabilitatea macroeconomica, marind dezechilibrele macroeconomice si incetinind procesul de dezinflatie, indica un raport al Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului britanic The Economist, consultat de Rompres.
Principalul risc imediat pentru stabilitatea economica este cresterea rapida a cererii interne. Potrivit EIU, Banca Centrala mentine o politica monetara stransa, insa Guvernul nu are politici fiscale si salariale destul de prudente, incurajand astfel consumul excesiv, dezechilibrarea balantei de plati si deteriorarea competitiei.
Guvernul a slabit semnificativ politica fiscala si are o tinta de deficit bugetar de la 2,8 la suta din valoarea Produsului Intern Brut pentru anul 2007 si de 2,7 la suta pentru anul 2008. Aceste aspecte, impreuna cu politica salariala generoasa vor conduce probabil la inrautatirea dezechilibrelor macroeconomice si a procesului de dezinflatie din acest an.
Riscurile operationale se micsoreaza dar raman mai ridicate decat media Europeana, apreciaza expertii EIU. Capacitatea redusa a guvernului de implementare a reformelor economice este data de birocratie, influenta titlurilor de proprietate si de coruptia generalizata. In anii 1990, Romania a inregistrat o serie de instabilitati macroeconomice repetate, reflectand esecul abordarii problemelor structurale. Stabilitatea economica este inca fragila, ilustrata de cresterea accelerata a deficitelor externe in perioada 2003 - 2006.
Sistemul financiar s-a dezvoltat si s-a intarit, dar viteza sporita a convergentei sectorului financiar si in particular cresterea rapida a creditarii creeaza riscuri. Stabilitatea politica este ingrijoratoare ca urmare ca nici o parte a esichierului politic nu e capabila sa castige o majoritate parlamentara confortabila, rezultand astfel o guvern