Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a adoptat măsuri de restructurare pentru cele 28 de societăţi a căror intrare în insolvenţă a fost amânată, la începutul acestui an, cu şase luni, până la jumătatea lunii august. Dintre acestea, 14 firme efectuează disponibilizări de personal şi vând activele funcţionale. Pe listă se află Tractorul Braşov, Rulmentul Braşov şi firmele de pe platforma Nitramonia Făgăraş - Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitroservice, Nitrotrans şi Nitrocontrol.
Lista este întregită de societăţile Abrom Bîrlad, ICEFS Săvineşti, Petrotrans Ploieşti, Terom Iaşi, Toptherm Ghimbav, UVCP Turnu Măgurele şi Menarom Galaţi. Restructurarea totală a celor 14 firme vizează în principal disponibilizări de personal, cu acordarea de plăţi compensatorii, şi vânzarea fluxurilor viabile, prin lichidare voluntară, se arată într-un comunicat al AVAS. Instituţia menţionează că, din punct de vedere economic, lichidarea voluntară este preferabilă insolvenţei.
În ceea ce priveşte celelalte societăţi pentru care a fost amânată insolvenţa, acestea fie sunt în proces de privatizare, fie au în derulare programe de restructurare. Astfel, Electroputere Craiova şi Şantierul Naval Mangalia au ajuns în faza finală a negocierilor cu ofertanţii selectaţi, pentru încheierea contractului de privatizare. Pentru Foradex Bucureşti, AVAS a aprobat deja finalizarea procedurilor de trecere în proprietate privată. Pentru alte şapte firme, instituţia urmăreşte derularea unor programe de restructurare. Este vorba despre Ciprom Ploieşti, Plafar Bucureşti, Construcţii Aeronautice Ghimbav, Uzina Mecanica Orăştie şi trei filiale Romarm - Carfil Braşov, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Mecanică din Cugir.
“Programele de restructurare vizează punerea în aplicare a unui set de măsuri pentru achitarea datoriilor restante existente şi ieşirea din s