Romania isi mentine locul doi ca numar de plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dupa Rusia, judecatorii acestei Inalte Curti condamnand anul trecut Guvernul de la Bucuresti in 73 de cauze, iar anul acesta deja s-au pronuntat in 43 de dosare privind reclamatii ale cetatenilor romani, informeaza Mediafax.
La sfarsitul anului 2006, Agentul Guvernamental - reprezentantul statului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg - avertiza ca finalul acestui an se anunta a fi unul covarsitor in sentinte favorabile fostilor proprietari, care nu si-au putut recupera imobilele nationalizate, revendicate in instantele romane.
Anul trecut, la CEDO s-au inregistrat 89.887 de reclamatii, 22 la suta dintre acestea (adica 19.000) sunt cereri privind incalcari ce ar fi fost comise de autoritatile din Rusia, 12 la suta (10.800) privind Romania, zece la suta (9.000) Turcia.
In 2006, Curtea Europeana a inregistrat 4.583 de plangeri ale romanilor, judecatorii admitand partial 287 dintre acestea si care au fost comunicate Guvernului de la Bucuresti, caruia i s-a solicitat puncte de vedere.
In final, 53 de plangeri au fost declarate admisibile (dupa etapa de filtraj), iar 2.323 inadmisibile sau au fost radiate de pe rol (unele ca urmare a intelegerilor amiabile facute de Agentul Guvernamental).
In cei 13 ani de la semnarea Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, Guvernul de la Bucuresti a platit despagubiri de peste 4,5 milioane de euro catre romanii lezati in drepturile lor si care s-au plans la Curtea de la Strasbourg.
Incepand cu 1 august, Agentul Guvernamental are un nou sef, Razvan Horatiu Radu, functie care a fost vacanta aproape opt luni.
In 13 februarie premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat decizia prin care Beatrice Ramascanu a fost eliberata, la cerere, d