Den Braven şi Selena se judecă pe motiv de obstrucţionare a pieţei concurenţiale Piaţa spumelor poliuretanice-izolante se află de câţiva ani buni într-un adevărat război, care
Den Braven şi Selena se judecă pe motiv de obstrucţionare a pieţei concurenţiale
Piaţa spumelor poliuretanice-izolante se află de câţiva ani buni într-un adevărat război, care este departe de a se încheia în viitorul apropiat.
Meciul dintre cele mai importante companii de pe piaţa românească a fost mutat în sălile de judecată ale tribunalelor, pe motiv de obstrucţionare a pieţei concurenţiale, dar şi acuzaţii de mituire a instituţiilor statului. În spatele răfuielii se ascunde o miză importantă: o piaţă în dezvoltare de aproape zece milioane de euro.
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanta din ţara noastră a producătorului olandez Den Braven şi cea a producătorului polonez Selena s-au duelat în comunicate de presă, prin intermediul cărora se acuzau reciproc de obstrucţionarea pieţei de profil. Ne-am întrebat ce se ascunde în spatele acestor "atitudini" publice ale celor două companii. Documentarea jurnalistică ne-a reliefat o realitate cât se poate de capitalistă: un război deschis purtat de aproape trei ani după celebra "reţetă" scopul îşi scuză mijloacele. Motivul? Supremaţia pe piaţa spumelor poliuretanice care în ultimii ani a înregistrat o creştere spectaculoasă.
Atitudinea patronatului
Lupta dintre Selena şi Den Braven pe piaţa din România a început în 2004, când principalii furnizori pe piaţa spumelor poliuretanice, Henkel, Den Braven şi TKK fac o plângere Patronatului producătorilor de tâmplărie termoizolantă (PPTT), prin care acuză faptul că Selena România face publicitate înşelătoare gamei de produse Tytan, anunţată ca făcând parte dintr-o nouă generaţie cu mult mai productivă din punct de vedere al volumului de expandare decât ce exista