Romania nu-si putea face un deserviciu mai mare imaginii sale in Republica Moldova decat tolerand starea de lucruri revoltatoare de la Consulatul din Chisinau.
Atat timp cat nu aparusera in presa acuzatiile de coruptie si comunicatul Ministerului de Interne moldovean, care dezvaluia existenta unei retele de traficanti de vize, puteai ignora aceasta realitate sau gasi pretexte pentru a amana rezolvarea situatiei. Acum, chiar vor trebui luate niste masuri.
Evident, se poate spune, pe buna dreptate, ca vina principala o poarta Voronin, care nu a mai permis deschiderea consulatelor romane la Balti si Cahul, sporind astfel intr-un mod ingrozitor aglomeratia din fata Consulatului de la Chisinau si inlesnind, pe cale de consecinta, dezvoltarea traficului ilegal cu vize. Insa recalcitranta comunistilor era cunoscuta nu de ieri-de-alaltaieri.
Trebuiau gasite solutii tocmai pentru acest gen de subversiune si primul lucru ce trebuia facut era sa eficientizezi, in masura posibilului, activitatile consulare de la Chisinau: asta insemnand o fluidizare a cererilor, prelucrarea lor rapida, dupa criterii clare, indubitabile, care sa nu se schimbe de la o zi la alta.
Ma mir ca nimeni din centrala Ministerului de Externe de la Bucuresti nu a incercat sa faca barem o verificare a sistemului on-line de programare a cererilor. Daca o faceau, ar fi descoperit cateva ciudatenii. Prima: fereastra de inregistrare se deschide doar la 12 noaptea.
De ce nu la 12 ziua? Ai impresia ca cei care au gandit softul Ambasadei Romane de la Chisinau au pornit de la premisa limitarii maximale a accesarilor - evident, nu oricine are acasa conexiune pe Internet sau o cafenea de servicii online, 24 de ore din 24, la parterul blocului in care locuieste. A doua curiozitate: programarile sunt facute pe o luna inainte.
si a treia: ti se rezerva doar