Emilian Marcu In sfarsit, am aflat ceea ce, vorba proverbului, stia tot satul, mai putin barbatul, si anume cum ca limba romana a ajuns sa fie considerata drept limba straina in propriile granite, chiar daca in Constitutia Romaniei este specificat cu totul altceva. Dar ce mai conteaza Constitutia, care este buna doar atunci cand ne apara propriile interese? Mai putem vorbi astazi de Romania Mare, cea pentru care s-a varsat atata sange, cea pentru care s-a plans cu lacrimi de adanca durere, sau doar despre o Romanie tot mai mica si mai sovaitoare, mai tematoare, sa nu care cumva sa se supere cineva?
In dorinta, fara de limite, de a fi popular (mai bine zis populist), de a se spala in bai de multime, bai care ii fac atat de bine presedintelui tuturor romanilor (?!?), acesta le-a recomandat elevilor, parintilor, dar si cadrelor didactice din judetul Covasna (judet care, dupa cate stiu, este inca in Romania) sa considere limba romana drept o limba straina, deci o limba facultativa. Si cum tot ce este facultativ nu este obligatoriu, iata ca elevii din aceasta zona vor putea sa renunte, cu voia presedintelui, la limba romana, si sa invete limba unui cine stie care trib din lumea larga, ca doar si aceea poate fi considerata tot o limba straina. Si chiar este.
A da frau liber dispretului fata de limba romana, si asa destul de sifonata de diverse fatuci si baietani ce apar, obsesiv, pe tot mai multele ecrane TV, este mai mult decat o eroare, este, putem spune fara sa gresim, un sacrilegiu. Nu spune nimeni ca locuitorii de orice etnie, dar care sunt cetateni romani, sa devina experti in limba romana, dar nici sa invete aceasta limba ca pe o limba straina, cred, nu e normal. Imi si inchipui cum magrebienii sau alte etnii din Franta invata, in scolile de stat din aceasta tara, limba franceza ca pe o limba straina. De asemenea, milioanele de turci din Ge