Romania poate pierde fondurile europene alocate grupurilor de producatori de legume si fructe, in contextul in care Ministerul Agriculturii limiteaza aceasta finantare de o vanzare de cel putin un milion de euro anual, de 20 de ori mai mult fata de capacitatae reala a grupurilor existente pe piata.
Grupurile de producatori pot beneficia de ajutor financiar din fonduri europene, proportional cu nivelul productiei comercializate, potrivit unui proiect de ordin emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Pentru o vanzare de un milion de euro anual, grupul primeste un sprijin financiar de 5% din vanzarea totala si doar 2,5 daca vanzarea depaseste un milion de euro.
Specialistii din sector apreciaza ca pragul de vanzare, stabilit si in Uniunea Europeana, este mult mai mare fata de capacitatea reala a grupurilor de producatori care exista momentan.
"Nu este exclus sa ajungem la o asemenea dezvoltare, in timp, dar acum nu exista niciun grup de producatori care sa vanda legume si fructe de un milion de euro anual", a explicat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei, adaugand ca Romania a avut posibilitatea sa amane adoptarea legii, in conditiile in care perioada de tranzitie dureaza pana in 2009.
"Acest ordin este prematur, nu trebuia elaborat. Pe de o parte trebuia sa asteptam aprobarea reformei din sectorul legume si fructe din cadrul Uniunii, in functie de care vom modifica din nou legea. Pe de alta parte, trebuia sa profitam de perioada de tranzitie pana in 2009 si sa facem legislatia in functie de realitatea din teren", a spus fostul consilier in cadrul MADR, Cornelia Ionescu.
Cornelia Ionescu a mai declarat ca , pana la finele lunii iulie, Ministerul Agriculturii a recunoscut 49 de grupuri de producatori din ramura legumelor si