Noi boli infectioase apar si se raspandesc intr-un ritm fara precedent in lume, a avertizat, joi, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atragand atentia ca, mai mult decat oricand, securitatea sanitara mondiala depinde de cooperarea internationala.
Noile riscuri sanitare includ nu doar epidemiile, dar si bolile de origine alimentara, accidentele si atacurile chimice, biologice sau nucleare, poluarea industriala si schimbarile climatice care "ar putea pune in pericol milioane de persoane din mai multe tari", arata raportul OMS.
Specialistii OMS avertizeaza ca in fiecare an apar una sau mai multe maladii, situatie determinata si de mobilitatea populatiei.
"Companiile aeriene transporta mai mult de doua miliarde de pasageri anual, ceea ce permite purtatorului bolii sa transmita maladia dintr-o tara in alta in doar cateva ore", mai arata raportul OMS.
Raportul indica necesitatea unor sisteme de alerta si monitorizare a riscurilor si consecintelor ce pot aparea ca urmare a raspandirii virusului poliomielitei si al tuberculozei rezistente la tratament.
De asemenea, OMS avertizeaza asupra evolutiei microbilor si a rezistentei lor la antibiotice si asupra pericolelor pe care le presupune industria alimentara unde se proceseaza cantitati uriase de hrana ce poate fi contaminata.
In plus, raportul atrage atentia aspura faptului ca boli specifice animalelor pot afecta si omul, asa cum este cazul bolii vacii nebune si a virusului Nipah.
Noi boli ar putea sa apara
OMS avertizeaza si asupra faptului ca noi boli ar putea sa apara si s-ar putea extinde rapid.
Incepand cu anul 1967, s-au decoperit 39 de agenti patogeni noi, inclusiv HIV, Ebola si SARS.
Dar si boli cunoscute de secole cum este gripa, malaria si tuberculoza continua sa fie o problema de sanatate publi