Foto: Adevarul
„Adevarul" va prezinta modul in care "organul CC al PCR" relata Ziua nationala a Romaniei comuniste. Abordarile se schimbau in functie de interesele celor aflati la conducerea partidului unic. Micile bucurii ale oamenilor muncii nu ajungeau insa niciodata in "Scanteia", oficiosul Partidului.
In schimb, o privire, chiar si superficiala, asupra modului in care organul CC al PCR a relatat, in timp, ziua de 23 August, arata cum s-a schimbat regimul comunist de la un deceniu la altul. De exemplu, denumirea Zilei nationale a Romaniei socialiste a evoluat de la "marea cotitura istorica" la "Revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista".
Pentru a va aminti de o mica parte a acelor vremuri, "Adevarul" va prezinta, la 63 de ani de la inlaturarea regimului Antonescu, prima pagina a "Scinteii" din 23 August, din anii ’47, ’57, ’67, ’77 si ’87.
Acum 60 de ani, cel care a scris editorialul din "Scinteia" era Vasile Luca, un vechi ilegalist. Cativa ani mai tarziu, regimul comunist il trimitea la puscarie, unde a fost tinut in regim de izolare pana cand a murit, in 1963. Din Comitetul Director al ziarului facea parte Lucretiu Patrascanu, impuscat in 1954.
Sarbatoarea din acel an a fost discreta, iar "Scinteia" a avut o relatare aproximativ neinsemnata a manifestarii de la Ateneu, la care a participat si regele Mihai. In acel moment, principala preocupare a comunistilor romani era sa asigure succesul stabilizarii monetare si sa puna capat inflatiei galopante.
"Scinteia" publica in fiecare zi pretul oficial al produselor alimentare: 3 lei un kilogram de ardei sau 8 lei unul de bame. Pe 22 august, discret, pe ultima pagina, "Scinteia" anunta ca "fata de cresterea puterii de cumparare" nu se mai acorda ajutorul pentru copil.
Chiar daca nu a promovat niciodata un d