Argerich, Vengerov, Perahia, Zukerman ar fi doar citeva dintre cele mai prestigioase nume de solisti invitati sa onoreze o noua editie a Festivalului si Concursului International „George Enescu“. Care se apropie cu pasi vertiginosi. Si urmeaza sa debuteze oficial pe 1 septembrie, sub auspiciile inaltului patronaj al Presedintelui Republicii, care nu este domnul Ion Iliescu, chiar daca banii ii da Guvernul lui Tariceanu Popescu Calin aflat la ananghia strimtorii unei motiuni de cenzura extrem de dramatice. Si care ar putea aduce funeste momente wagneriene pe fondul obisnuit al tumultului beethovenian-caragialian cu care deja ne-am obisnuit.
Anuntat cu bune luni inainte, ceea ce este bine, programul festivalului cuprinde muzici de toate felurile. De la compozitori romani, de ieri si de azi, pina la cele mai clopotitoare nume din istoria muzicii. Avem un bogat program intins pe multe zile, cu multa muzica romaneasca, ce va satisface si gusturile celor responsabili din bransa, dar si orgoliile compozitorilor nostri de a deveni mai audibili si mai vizibili. in lume sau acasa, uneori este mai usor sa razbati pe meleaguri straine cu compozitii proprii si mult mai greu sa fii adulat la tine acasa. Chiar si notiunile de „acasa“ sau muzica nationala incep sa-si piarda din acuitate, mondializarea si internationalizarea aducind o doza de egalizare a cosmopolitismului exotic si mediatizat tocmai prin cautarile individuale ale fiecarui creator.
Muzica de Enescu si compozitori romani avem, mari formatii orchestrale (London Symphony Orchestra, Dresdener Philharmoniker, Orchestre de Paris, „Toscanini“ Philharmonic Orchestra, Orchestra Nationala Rusa, Rotterdam Philharmonic si ar mai fi de enumerat inca…) sint si ele invitate sa se produca alaturi de cele romanesti (Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Nationala Radio, Orchestra Filarmonicii din Iasi – ia